Find det rigtige sengetøj til dig

Velkommen til vores guide til valg af nyt sengetøj. Vi har gjort vores bedste for at besvare de spørgsmål, som vi ved kan opstå, når der skal vælges nyt sengetøj. Hvis du allerede ved lidt om de forskellige kvaliteter af sengetøj, kan du nemt springe videre til lige præcis det materiale du vil vide mere om.

Men hvad kendetegner godt sengetøj? og hvordan ved du at du får kvalitet for dine penge?

Der findes mange forskellige typer sengetøj, og de ting der afgør kvaliteten, er som udgangspunkt; materialevalg, materialekvalitet, vævningen og materialebehandlinger. Vi har dog alle forskellige præferencer, så selvom kvaliteten af sengetøj ofte går hånd i hånd med prisen, får du ikke nødvendigvis det perfekte sengetøj til lige præcis dig, ved at købe det dyreste.       

Men lad os hoppe videre til vores guide til valg af nyt sengetøj, som vil være delt op i materialevalg.

Bomuldssengetøj

Bomuld er stadigvæk det mest benyttede materiale til produktion af sengetøj. Det skyldes dels at det er det mest producerede materiale, samt at det kan have en bred vifte af fordele. Bomuldssengetøj er samtidigt et af de materialer der kan være sværest at finde rundt i, fordi det bliver produceret i mange forskellige kvaliteter.

Men hvad skal du så gå efter?

Bomuldskvaliteten:

Det første vi personligt ville starte med at kigge på, er bomuldskvaliteten. Det skyldes at bomuldskvaliteten er afgørende for kvaliteten af det færdige produkt, lige meget hvilken vævningsmetode og/eller behandling sengetøjet er lavet med.
Bomuldskvaliteten afgøres ved hvor lange og stærke bomuldsfibre der er brugt. Med de længste fibre vil du opleve et mere slidstærkt produkt, der har en blødere følelse imod huden og som holder bedre på farven. Det kan dog være svært at finde rundt i hvad sengetøj der er lavet med lange fibre, med mindre det direkte er nævnt. Der er dog et par ting der er værd at holde øje med;

Supima Bomuld: Supima bomuld er det eneste kvalitetsstempel der giver dig 100% garanti for at der er brugt lange stærke bomuldsfibre. Bomulden er dyrket i USA og varemærket Supima gives kun til producenter der kan leve op til de strenge kvalitetskrav. 

Lange fibre er direkte nævnt: Hvis producenten direkte nævner at der er benyttet lange fibre i sengetøjet, må man som udgangspunkt gå ud fra at det er rigtigt. Alt andet vil være lidt farligt, da det vil kunne skade deres troværdighed på lang sigt.

Egyptisk Bomuld: Egyptisk bomuld har længe været et kvalitetsstempel i sig selv, da bomuld dyrket i Egypten som udgangspunkt resulterer i 70% flere lange fibre, end i resten af verden. Problemet med Egyptisk bomuld er dog at det ikke er et varemærke med kvalitetskontrol, som eksempelvis Supima er. Det betyder altså at man stadigvæk må skrive egyptisk bomuld på et produkt, på trods af at det er den dårligste sortering, så længe det stammer fra Egypten. Det har resulteret i at nogen udbydere kan sælge ”egyptisk bomuld” til lave priser, fordi de har benyttet en dårlig sortering. Det kan derfor godt betale sig at tage lidt forholdsregler, før man køber et produkt med det stempel.

Dyrt Sengetøj: De fleste producenter af dyrt bomulds sengetøj benytter lange fibre, selvom de ikke altid nævner det. Det er dog ikke noget du kan være sikker på, så vores bedste råd vil her være at spørge forhandleren, eller vælge et brand du har tillid til.

Nu hvor du ved lidt mere om bomuldskvaliteter, går vi videre til vævninger;

Vævninger:

Det næste vi ville kigge på, er vævningstypen, der både har betydning for hvordan sengetøjet føles imod din hud, samt holdbarhed og udseende. Her er de mest brugte, den klassiske lærredsvævning eller en satinvævning, men der findes også alternativer som f.eks. bæk og bølge og jacquard. Men lad os dykke lidt mere ned i forskellen.

Klassisk lærredsvævning: Den klassiske lærredsvævning bliver som ofte ikke nævnt som et salgsargument, da det er den mest ”simple” vævning, samt at den bliver brugt i mange prisniveauer. Her vil det ofte være bomuldskvaliteten og en eventuel behandling/efterbehandling af bomulden der afgør kvalitet og derfor også pris. Fælles for det meste sengetøj af denne vævningstype, er at det ofte er mere slidstærkt end andre vævningstyper. Ved siden af det ligger prisniveauet i den lave til moderate ende. Hvis sengetøj med denne vævning skal føles ekstra blød imod huden, vil der dog ofte være brug for en form for efterbehandling.

Satinvævning: Det vigtigste at nævne om satin, er at det ikke i sig selv er et kvalitetsstempel. Det første du skal kigge efter, er at der er tale om Bomuldssatin, da satin også kan laves med kunstfibre. Det næste er bomuldskvaliteten, som nævnt ovenfor, da det ved en satinvævning er særligt vigtigt at der er brugt lange bomuldsfibre. Det skyldes at den fine vævningstype, ellers går for meget på kompromis med holdbarheden. Efter det kommer der et vigtigt udtryk kaldt ”TC”, der sagt simpelt angiver hvor mange tråde der er på en tomme. Antallet vil normalt ligge mellem 200-500 i sengetøj, og har stor betydning for hvor blødt sengetøjet føles. Gå derfor efter det højeste tal, men undgå at gå over 500, da du så begynder at gå på kompromis med holdbarheden. Hvis du vælger satinsengetøj med en høj TC, er det ikke muligt for husstøvmider at leve i materialet, og du kan derfor nøjes med at vaske det ved 30 grader. Når du har fundet et godt sengesæt i bomuldssatin, vil du opleve en utrolig høj komfort, med en blød og let følelse. Hvis du endnu ikke har prøvet sengetøj i bomuldssatin, kan vi varmt anbefale det. Hvis der skal nævnes en ulempe ved bomuldssatin, må det være at prisen er højere end den klassiske lærredsvævning.

Andre vævninger: Der er som nævnt en række andre vævninger, hvor de mest sete er bæk og bølge samt jacquard. Bæk og bølge er helt unikt, på den måde at det er vævet i et mønster af små firkanter, hvor hver anden er ”puffet” op. Du skal alene vælge bæk og bølge sengetøj hvis du er vild med følelsen, eller ønsker et mere luftigt sengesæt. Jacquard bliver af mange set som en af de fineste vævninger, og prisen ligger også ofte derefter. Det skyldes at man benytter en jacquard vævning til at lave avanceret mønstre i stoffet, som er en markant fordyrende metode. Ud fra vores erfaringer vil du oftest få samme følelse, som i et godt sengesæt lavet i bomuldssatin, blot med et detaljeret mønster i stoffet.

Nu ved du lidt mere om de forskellige vævninger, og vi går derfor videre til det sidste punkt;

Behandlinger/Efterbehandlinger:

Det sidste der kan have indflydelse på kvaliteten, er de behandlinger og efterbehandlinger bomulden eller det færdige sengesæt kan have fået. Det kan have stor indflydelse på følelsen af sengetøjet, og derfor har vi det selvfølgeligt med i vores guide til valg af nyt sengetøj.

Kæmmet bomuld: kæmmet bomuld som også går under navnet kamgarn, dækker over bomuld der har været igennem en paralleliseringsproces. Processen gør at garnet bliver mere glat og jævnt, så det færdige sengesæt føles blødere imod kroppen. Kæmmet bomuld kan med fordel bruges i alle vævningstyper, men kræver at der er brugt lange bomuldsfibre, for at det gør en mærkbar forskel.

Stonewash: Stonewashed sengetøj får først og fremmest, et unikt og råt udseende. Det giver en mere blød overflade til en klassisk lærredsvævning, og giver samtidigt sengetøjet en unik følelse der er svær at beskrive. Vi anbefaler altid at du prøver stonewashed sengetøj før du vælger det, da man skal være til følelsen. Kig altid efter en god kvalitet af bomuld når du køber stonewashed sengetøj, da det ellers kan føles en smule ”stift”.

Mercernering: Nu begynder det at lyde lidt teknisk ja, men det er det faktisk ikke. En mercerisering er en forbehandling af bomuld, hvor fibrene bliver udsat for udblødning i natronlud efterfulgt af et stort stræk. Det gør fibrene helt glatte og giver dem et rundt tværsnit. Fordelene ved behandlingen er at bomulden får en højere absorberingsevne, mere glans og større styrke. Behandlingen bliver ofte brugt ved satinsengetøj, og er med til at gøre det mere blødt.

Hvis du har læst med her til, burde du nu vide en del mere om bomuldssengetøj. Men hvordan skiller de andre materialer sig ud?;

Bambus

Bambus sengetøj er blevet utroligt populært, og det er bestemt ikke uden grund. Sengetøj i bambus er næsten lige så blødt som silke, men uden at du føler at det glider af dig.

Bambus sengetøj kan ligeledes produceres meget bæredygtigt, da bambus er en næsten utømmelig ressource som kan vokse op til 1 meter om dagen, og som har en CO2 neutral livscyklus. Du bør dog holde øje med at sengetøjet er produceret efter lyocell-metoden, samt at produktet er oeko-tex certificeret. Er de 2 ting overholdt, kan du være sikker på, at du har belastet miljøet absolut mindst muligt.

Men fordelene ved bambus sengetøj stopper slet ikke her. Det meste bambus sengetøj er vævet i en satinvævning med 300 tråde pr. tomme (300 TC), hvilket også er hvad vi vil anbefale. Den tætte vævning gør, sammen med den høje absorberingsevne som bambus besidder, at du opnår et allergivenligt produkt, samt et produkt der holder et behageligt sovemiljø, selv ved de varme nætter.

Men er der så kun positive ting ved bambussengetøj?

Hvis vi skal nævne en ulempe ved bambus sengetøj, må det være at det skal vaskes som man vasker silke. Det vil sige max 40 graders silke/uld program, med silke/uld sæbe, helst i en vaskepose og anbefalingen er helt at undgå tørretumbling. Hvis du trods det vælger at tørretumble, skal det være på så lave grader som muligt. Overholder du de vaskeanvisninger, vil du til gengæld få en kvalitet ud over det sædvanlige, som holder i mange år frem, og til en lavere pris end lignende silke og bomuldsprodukter.

Silke

Sengetøj i silke er for mange af dem der har prøvet det, kendetegnet på den ultimative selvforkælelse. Der findes simpelthen ikke et finere og blødere materiale. Samtidigt med det tillader silkesengetøj din krop at ånde, så du opnår et køligt, tørt og behageligt sovemiljø. Køber du silkesengetøj i en god kvalitet, er det ligeledes allergivenligt. Vi anbefaler at du alene kigger efter sengetøj i mulberry silke, da det er den fineste udgave af silke, hvor du er sikker på ikke at gå på kompromis med kvaliteten.

Men er der så kun positive ting ved silkesengetøj?

Der er i hvert fald mange, men hvis vi skulle nævne ulemperne, må det være at silkesengetøj skal vaskes skånsomt (som med bambussengetøj), samt at prisen er i den højeste ende.

Tencel

Tencel er et af de mest perfekte produkter du kan bruge i dit sovemiljø. Det skyldes dels at det er utroligt blødt, og dels at det har de absolut bedste absorberingsevner. Det er nærmest umuligt at få det for varmt i Tencel, da det er perfekt til at holde en konstant og behagelig kropstemperatur. Tencel er ligeledes, uden sammenligning, det mest bæredygtige materiale til soveværelset, som vi kender til. Det skyldes at det ikke alene produceres efter lyocell-metoden, men samtidigt at det kan produceres af eukalyptustræets rødder, som er det eneste træ, der kan vokse steder hvor intet andet kan vokse.

Men hvorfor tilbyder vi så ikke Tencel sengetøj?

Fordelene ved Tencel gør det perfekt til brug i både dyner, rullemadrasser og meget mere. Tencel har dog 1 enkelt ulempe, som er at fibrene kan være en smule ”svage” ift. gentagende direkte slid, hvis man væver det tæt. Den ulempe kommer man nemt udenom ved dyner, ved at benytte et bomuldsvår. Ligeledes undgår man det ved rullemadrasser, ved at have et lagen over. Ved sengetøj er det dog lidt sværere at komme udenom, men vi leder stadigvæk med lys og lygter efter en producent der har en løsning på udfordringen.

Hør

Sengetøj i hør er perfekt til dem der ikke ønsker at deres sengetøj er alt for ”glat”, og som samtidigt har udfordringer med varmen om natten. Faktisk har hør nogen af de bedste egenskaber til at holde et tørt og sundt sovemiljø, hvilket også er grunden til, at det bliver brugt i produktionen af mange kvalitetssenge. Materialet har dog et ry for at have en alt for ru overflade til sengetøj, men det skyldes alene den gammeldags måde at producere det på. Hvis du i dag køber hørsengetøj af en høj kvalitet, vil du opleve et produkt der er dejligt blødt. Det er helt rigtigt at det ikke er lige så glat, som eksempelvis bomuldssatin eller silke, og produktet henvender sig derfor også mere til de personer der ikke er til den følelse.

Kunstfibre

Vi har endnu ikke oplevet et eksempel på en fordel, ved at benytte kunstfibre i produktionen af sengetøj. Kunstfibre bliver hovedsageligt brugt for at holde prisen nede, men det kommer med en lang række ulemper. Den mest fremtrædende af de ulemper, er efter vores mening, at kunstfibre i sengetøj resulterer i en ubehagelig fugtig varme. Det er derfor ikke et materiale vi kan anbefale til sengetøj.