En Bæredygtig Sengeforretning

På den her side vil du få et indblik i hvordan vi i vores lille familieejet sengeforretning, konstant arbejder videre på at skabe en grønnere fremtid. I det første afsnit vil du blive introduceret for de tiltag vi har direkte indflydelse på, samt vores langsigtede mål. I det efterfølgende afsnit får du et indblik i hvordan vi vælger vores leverandører, samt en beskrivelse af hvordan de i dag, arbejder med en ansvarsfuld produktion.


Det Rigtige Udgangspunkt

Hvordan skaber man en bæredygtig sengeforretning? og hvad er en bæredygtig seng egentligt?

Det vil vi her give vores bud på;

Når man skal danne grundlag for en bæredygtig sengeforretning er det vigtigste, efter vores mening, at det bygger på en oprigtig intention, som man er klar til at handle på.

Det var præcis det udgangspunkt vi selv havde, da vi for mange år tilbage, besluttede os for at blive den mest bæredygtige sengeforretning.
For at opnå netop det, startede vi med opsætte en række mål, og udarbejdede samtidigt helt klare retningslinjer for hvordan vi skulle nå dem.

Vores Mål

Det vigtigste mål var at vi inden 2030 skulle have en bæredygtig sengeforretning, der var så tæt på klimaneutral som overhovedet muligt.

For at nå det mål indførte vi retningslinjer for at vi, uden undtagelse, altid skulle have bæredygtighed som det vigtigste punkt, når der skulle tages nye beslutninger i virksomheden.
Det viste sig hurtigt at være en stor og mere kompleks opgave end vi kunne have forestillet os, men vi var fast besluttet på at nå det.

Vi har siden da opbygget en stor viden på området, så vi er sikre på at vores beslutninger, altid bliver taget på et oplyst grundlag. Med det mener vi især, at udtrykket bæredygtighed, ofte bliver brugt hvor det måske ikke burde bruges, og det sidste vi ønskede var at arbejde hårdt på noget, der ikke gjorde den store forskel i sidste ende.

Men for at gøre det hele mere konkret, vil vi meget hellere snakke om et udsnit af hvad vi allerede har gjort, og hvad der er planlagt inden for den nærmeste fremtid;

De Bæredygtige Tiltag

“Vi er i dag nået langt ift. vores mål, om at blive en 100% bæredygtig sengeforretning, og vi har en klar plan for at nå det sidste stykke”

Noget af det første vi gjorde, for at blive en bæredygtig sengeforretning, var at kigge på vores leverandører, fordi vi var klar over at det var her vi kunne gøre den største forskel i det store billede. Vi besluttede os for kun at forhandle senge fra mærker der, som os, arbejdede målrettet på en grønnere fremtid.
Det resulterede i at vi skiftede ud i vores sortiment, men da vi altid har forhandlet kvalitetsmærker, viste det sig heldigvis også at det var et vigtigt punkt, for en del af de sengemærker vi allerede forhandlede.
De ting vi især lagde vægt på var; Bæredygtige materialer, genanvendelighed, holdbarhed og en lokal og ansvarsfuld produktion. Men det kommer vi meget mere ind på længere nede.

Det næste vi begyndte at arbejde på var hvordan vi kunne minimere vores eget aftryk bedst muligt.

Det førte i første omgang til at vi indgik aftaler med hjælpeorganisationer så vores kunder kunne skille sig af med deres gamle senge, på en måde hvor de ville give ny glæde. Hvis sengen var brugt for meget til den løsning, sikrede vi at vi havde en stor viden, om hvordan man skilte sig bedst muligt af med en seng, så flest mulige materialer kunne genbruges.

Det næste vi gjorde var at bruge vores mange års erfaring i branchen til at opsætte et værksted. Det gjorde vi fordi vi så et reelt problem i at man ofte ikke kunne stille noget op, hvis man var kommet til at ødelægge blot en lille del på en seng, der ellers havde mange år i sig endnu.
Værkstedet har i dag redet mange senge, og vi er ret stolte over at være de eneste der kan tilbyde den service.

I samme proces opdagede vi at utroligt mange kvalitetssenge blev kasseret af producenterne, ved blot de mindste fejl eller mangler. Vi besluttede os derfor for at udvide vores anden afdeling “lavprissengeexperten”, ved at opkøbe de varer, og sælge dem til en stærkt nedsat pris. Ofte er fejlene så små, at vores værksted hurtigt kan rette op på dem, og vi ser det derfor som en fantastisk mulighed for at kunne tilbyde kvalitetssenge billigt, hvor vi samtidigt bekæmper spild.

Næste step var at kigge på vores eget forbrug af plastik mm. i både vores showroom og online shop. Vi vidste at der var bedre løsninger end det vi benyttede, og vi gav os derfor til at undersøge alternative løsninger. Vi blev hurtigt præsenteret for et bredt udvalg af gode løsninger, og endte ud med den løsning vi vurderede bedst. Det har ført til at vi i dag benytter genbrugsplast til både bæreposer og pakkeposer, og genbrugspap til størstedelen af vores egen packing.
Samtidigt med det har vi indført en række små sjove tiltag for at undgå spild, som eksempelvis at sy vores rester af sengetøj om til bæreposer, så det får nyt liv.

De ting vi har nævnt er blot et lille udsnit, af de tiltag vi har taget for at nå vores mål, om at blive en bæredygtig sengeforretning. Men vi har meget mere på tegnebrættet;

I dag arbejder vi især på at vi hurtigst muligt, og senest inden 2030, skal have en 100% el-drevet levering, samt at opvarmning og strømforbrug i alle dele af vores virksomhed skal dækkes ind af bæredygtig energi.

Vi har samtidigt stort fokus på at øge vores viden inden for alle aspekter af bæredygtighed. Der vil dog altid være punkter, hvor vi ikke er dem der ved bedst, og vi har derfor indført at man altid kan kontakte os med nye bæredygtige initiativer. Hvis ideen er god og fører til et tiltag fra vores side, belønner vi glædeligt hjælpen med et gavekort til butikken.

Det næste afsnit vil handle om vores forskellige leverandører, og hvorfor vi med ro i maven tør at kalde dem de mest bærerdygtige sengemærker;

Bæredygtighed Med Auping

I en Auping seng behøver du ikke at ligge søvnløs om natten for at tænke på miljøet. Auping er som det første og eneste sengemærke certificeret med Cradle to Cradle, som sikrer, at virksomheden designer produkter i rene materialer, der kan skilles ad og genbruges i en uendelighed, så du kan lukke øjnene med god samvittighed.

På Auping’s fabrik er flere vægge beklædt med planter, som lever i bedste velgående. Det er en smart lille detalje de har indført, så man tydeligt kan se at der ikke bliver benyttet kemikalier i produktionen.

Auping er bevidste om den stigende knaphed på energi, mineraler og råstoffer og om vores påvirkning af økosystemerne. Derfor har de etableret et bæredygtigt forhold til deres omgivelser, miljøet og mennesket med en bæredygtig CO2 neutral produktion. Det er deres ambition, at alle arbejdsprocesser, produkter og ydelser skal være 100 pct. bæredygtige – både for vores egen og for fremtidige generationers skyld.

Bæredygtighed Med Hästens

Kvalitet og bæredygtighed følges oftest ad. Det er derfor Hästens anvender vedvarende ressourcer, og udelukkende bruger naturmaterialer til at skabe den perfekte søvn. Den bedste rene hør, uld og bomuld, langsomtvoksende svensk fyrretræ af højeste kvalitet og ægte, allergivenligt krølhår.

Alle Hästens senge er fremstillet med miljøbevidsthed og opfylder de strengeste krav. Det gælder både, når sengen fremstilles, og når der ikke længere er brug for den. Alle naturmaterialerne, der anvendes i deres senge, er naturligt biologisk nedbrydelige.

Ud over det, kan Hästens senge genbruges, genanvendes eller føres tilbage til naturens egen cyklus. Det er godt for krop og sjæl og for den verden, vi giver videre til vores børn.

Bæredygtighed Med Dunlopillo

Alle Dunlopillo’s produkter er udviklet med respekt for både mennesker og miljø, og de benytter kun teknikker, der ikke belaster miljøet.

Dunlopillo’s latex udvindes fra fabrikkens gummiplantage. Indholdet i én Dunlopillomadras svarer til 800 dages tapninger fra ét latextræ. Tapningen sker på ansvarlig hvis så der ikke skader træet. Dunlopillo’s latextræer kan bruges til tapning i ca. 32 år, men et træ får typisk lov at stå i plantagen, til det er 100 år gammelt.

Når træerne når deres maximale alder bliver de solgt til møbelfabrikker og til anden træproduktion. Et fældet latextræ erstattes altid af et nyt træ i Dunlopillo’s plantager.

Dunlopillo har samtidigt installeret et højeffektivt vandrensningsanlæg, som betyder, at de kan holde vandforbruget nede på et minimum ved at rense spildevandet. I dag genbruger de 95 procent af vandet fra vaskeprocessen i fremstillingen af madrasserne. De har også installeret et solcelleanlæg på deres produktionsbygning, hvor op til 30 procent af produktionens energiforbrug kommer fra.

Bæredygtighed Med JENSEN®

Miljøet er i fokus når JENSEN® udvikler deres produkter. Alle JENSEN® senge i vores udvalg er derfor Svanemærket. Kun de bedste produkter på markedet kan opfylde kravene til Svanemærket – det officielle miljømærke i Norden. Mærket blev anderkendt af Nordisk Ministerråd i 1989 for at gøre det nemmere for forbrugerne at finde de bedste produkter for både sundhed og miljø.

JENSEN® vælger materialer til deres Svanemærkede madrasser med stor omhu. Træet til rammen kommer fra miljøcertificerede skove, og metallet til fjedrene genanvendes. Overfladerne af træ, metal og tekstil behandles uden brug af flammehæmmende og andre farlige kemikalier, som kan udgøre en fare for  dit helbred. Madrassen har en høj kvalitet og holdbarhed.

Alle JENSEN® tekstiler er samtidigt mærket med Öeko-Tex® Standard 100. Denne miljømærkning garanterer, at produkterne ikke indeholder allergi – eller kræftfremkaldende farvestoffer. Öeko-Tex® Standard 100 giver også en garanti for, at produktet er testet for indholdet af chlorerede phenoler, ftalater og organiske tinforbindelser m.m.

Bæredygtighed Med Carpe Diem

Alle de materialer, der anvendes ved fremstilling af Carpe Diem’s senge, er nøje udvalgt efter kvalitet, komfort og miljøvenlighed. Den Talalay latex, de bruger i madrasserne, og bomuldstekstilet i deres dyner og tilbehør er Öko-Tex®-godkendt. De lægger stor vægt på kun at anvende økologisk bomuld uden skadelige flammehæmmere eller farvestoffer.

Alle Carpe Diem’s sengemodeller er svanemærkede. Det betyder, at de opfylder alle de krav, som Svanemærket stiller til miljøvenlighed gennem hele sengens levetid. De anvender ikke træ fra truede skove, men udelukkende fra miljøgodkendt skovbrug.

Miljøhensyn er tænkt ind i hele Carpe Diem’s produktionsproces – fra skov til soveværelse. Deres svanemærkede senge er af ensartet høj kvalitet og står for miljøbeskyttelse og bæredygtigt forbrug.

Bæredygtighed Med TEMPUR®

TEMPUR® er den mest bæredygtige producent af produkter af viskoelastisk skum. Som et stort internationalt sengemærke, bliver deres senge solgt i hele verden. De har derfor valgt en model hvor du selv i Danmark får din seng produceret lokalt. På den måde mindsker de transporten af deres produkter.

De er samtidigt nogen af de eneste producenter af viskoelastisk skum, der sikre sig at deres produkter ikke indeholder farlige gasser, som ellers er et stort problem med billigere alternativer.

Vidste du?

For at sikre at viskoelastisk skum er 100% allergivenligt, bruger de fleste producenter farlige kemikalier.
TEMPUR® er nogen af de eneste på markedet der benytter et kemikaliefrit alternativ. Det gør det muligt for TEMPUR® at LGA-teste og TÜV Rheinland certificere deres produkter, hvilket betyder, at de lever op til de strengeste krav på verdensplan i relation til indhold af skadelige stoffer, allergener m.v.,