Vælg den rigtige topmadras

Kender du det at din seng ”kalder på dig”?

Du lægger dig til rette, og mærker at der er plads til dine skuldre. Du støttes omkring lænd og hofter og blodet kan cirkulere frit i dine åre, så du er helt klar til en god nats søvn.

Var det ikke beskrivelsen af din seng, så har du måske den forkerte topmadras?

Topmadrassens Formål

Topmadrassens primære formål, er at være et ekstra komfortlag oven på din madras, og på den måde give dig følelsen af at du ligger på en sky. Det er vigtigt at vide, at en topmadras alene er lavet med det formål at du skal ligge godt, og at den derfor ikke har nogen virkning på, om du ligger ergonomisk rigtigt. Vær dog opmærksom på at topmadrasser af særlig dårlig kvalitet kan forringe din liggeposition, da de ofte ikke tillader din hofte og skuldre at komme ned i sengen.  

Nu hvor det er sagt, hopper vi let og elegant videre til materialevalg;

Materialer Til Topmadrasser

Udvalget er stort, men det er i virkeligheden mere enkelt end man skulle tro. Vælg mellem Naturlatex, Viskoelastisk skum eller Hestehår. Hver har sine gode egenskaber, som vi her vil gennemgå i vores guide til valg af ny topmadras. Først er det dog vigtigt at nævne, at du bør undgå kerner af skumgummi, der også er navngivet med en række andre dæknavne for billigt skum. Skumgummi er billigt, og hører ikke hjemme i noget man skal sove på. Det støtter dårlig, og har en begrænset levetid.

Latex:

Når du kigger efter en topmadras i Latex, er det en stor fordel at du vælger naturlatex, der er tappet af gummitræer. Det har en fremragende genrejsningsevne, lang levetid, og så kan huden lettere ånde igennem naturlatex, end hvis materialet var rent syntetisk. Følelsen af naturlatex er blødt, uden af være ”for blødt”. Alt dette, sammenholdt med at naturlatex leder varme væk fra kroppen, gør at naturlatex er det mest valgte materiale blandt de bedste topmadrasser.

Prisen på topmadrasser af naturlatex afhænger af hvilken latexrenhed der er i topmadrassen. Altså hvor meget latex og hvor meget syntetisk latex der er i kernen. De bedste topkvaliteter som f.eks. anvendes i Dunlopillo topmadrasser har 70 – 80% naturlatex.
100% ren naturlatex anvendes normalt kun i hovedpuder, da den rene konsistens går ud over levetiden.

En anden faktor er densiteten, som er et udtryk for hvad en m3 af kernen vejer. Normalt kan man sige, at jo større densitet, jo mere kvalitet for pengene, når der er tale om senge, hvor de bedste kvaliteter vejer op til 75 kg. pr. m3. Det kan dog godt betale sig at kigge efter en lidt lavere densitet med en topmadras, da den alene er ment som et komfortlag, og derfor gerne må være lidt blødere end en madras af latex.

Et alternativ til en almindelig naturlatex er en topmadras af talalay latex. Talalay latex er et utrolig blødt og lækkert produkt, der er lavet på samme måde som almindelig latex, men med en kompliceret efterbehandling. Vi anbefaler kun talaley latex til topmadrasser, og ofte kun oven på kvalitetssenge. Det siger vi fordi talalay latex ofte er så fint og blødt, at du vil kunne mærke en dårlig fjeder igennem det. Det er særlig vigtigt at nævne at der findes forskellige kvaliteter af talalay latex, og at vi desværre ofte ser at navnet bliver misbrugt som et misvisende salgsargument.

Viskoelastisk skum:

En skumtype som har mange navne. Celcius, Viskoelastisk Skum, Memory Skum eller Temperaturfølsomt skum. Pris, holdbarhed, komfort, kvalitet har mange lighedspunkter med naturlatex, men Viskoelastisk skum føles helt anderledes. 

Viskoelastisk skum er temperaturfølsomt skum som regulerer sig efter din krop, hvor skummet får tryk og varme. Det er et af de mest trykaflastende materialer i sengebranchen, og bruges derfor ofte til folk med rygproblemer. materialet vender langsomt tilbage til normal form, når du rejser eller vender dig, i modsætning til latex der øjeblikkeligt vender tilbage.

For nogle kan viskoelastisk skum være en anelse varmt at ligge på. Er du sensitiv over for dette, er det vigtigt du vælger en kølende betræk på din topmadras. Eller at du anvender en rullemadras med kølene egenskaber. Nogle typer af viskoelastisk skum er dog tilsat gel partikler i det viskoelastisk materiale, hvilket i sig selv giver en køligere overflade.

Hestehår:

Hestehår har en fantastisk evne til at blive varmet hurtig op og afkøler hurtigt igen, derfor er en topmadras med hestehår den mest ventilerende topmadras du kan få. Tilmed er den meget behagelig at ligge på. Hestehår findes bl.a. i de luksuriøse Hästens senge og topmadrasser. Man kan med fordel, blande hestehår op med uld og bomuld, men prisen afhænger i sidste ende af hvor meget hestehår der er anvendt, og hvor lange hestehårs fibre der er anvendt i topmadrassen. 

Topmadrassens betræk.

Et vigtigt punkt at nævne i vores guide til valg af ny topmadras, som kun få ved har stor indflydelse på prisen.

Lad os aflive en myte fra start. At topmadras betræk ikke må indeholde syntetiske fibre – det er forkert. Kun Hästens kan anvende betræk af 100% bomuld, fordi deres ventilation er helt i særklasse. Da kroppen sveder natten igennem, kan man ved andre kernetyper end hestehår, med stor fordel anvende syntetiske betræk. Her handler det om at sveden ikke skal sætter sig i betrækket og lugte grimt. I stedet kan varmen ledes væk af en række egenskaber man blander i de syntetiske textiler, der samtidig køler og ventilerer topmadrassens overflade. Betræk angivet som Dunlopillo Cool, Jensen TempSmart, Tencel, og Cashmere mm. har ofte disse egenskaber. Se også efter hvor godt betrækket er quiltet, for at skabe ekstra ventilering rund om kernen. Et betræk skal også helst være strækbart, så betrækket ikke skaber begrænsninger for hvordan topmadrassen tilpasser sig kroppen. 

De fleste topmadrasbetræk kan vaskes, men vi anbefaler kun at gøre det i nødstilfælde. Brug i stedet en god rullemadras eller et skånelagen, som du kan vaske så ofte du vil. Skal du alligevel vaske topmadrassens betræk, anbefaler vi at du altid lyner lynlåsen sammen før vask.

Men hvilken topmadras skal du så vælge?

En topmadras skal som udgangspunkt altid vælges, ud fra hvad du syntes der er mest behageligt, og hvad der passer bedst til lige præcis din seng. Det vigtigste er at du prøver materialet, og vælger en topmadras i en god kvalitet, så den ikke forringer de trykaflastende egenskaber i din seng. Vi har mere end 500 topmadrasser på lager, så du er altid velkommen til at komme ind og prøve de forskellige modeller.

Din Mening Er Vigtig For Os

Vi håber meget at du kunne bruge vores guide til valg af ny topmadras, og at du fik svar på de spørgsmål du havde. Vi arbejder løbende på at forbedre vores guides, så hvis du sidder med spørgsmål du ikke fik besvaret, eller har ideer til hvordan vi kan gøre vores topmadras guide bedre, vil vi meget gerne hører fra dig. Vi kan altid kontaktes på tlf: 75 83 32 77 eller [email protected].

De bedste hilsner Team Sengeexperten By Bruun