Vedligeholdelse af madras

Det er nok de færreste, der tænker nærmere over, at sengens madras med fordel kan vedligeholdes. Vi er vant til at vedligeholde huset og bilen – men madrassen? I dette indlæg får du tips til, hvordan du kan vedligeholde din madras og dermed forlænge dens levetid.

Vedligehold din madras og få mere for pengene

Det kan lade sig gøre at have madrassen i markant flere år ved at følge en række tips, hvoraf flere er meget enkle. På den måde kommer madrassen op på en optimal levetid på 10 år eller endda mere. Vedligeholdelsen går især ud på at holde madrassen ren og tør.

Et godt enkle tip til vedligeholdelse af madrassen er følgende:

Måske sidder det dybt i dig, at sengen skal redes kort efter, at du er stået op. Men faktisk er det en god idé at vente. I stedet kan du rulle dynen sammen i fodenden eller folde den ned over fodenden. Madrassen skal have masser af luft, så den kan tørre efter natten, hvor alle afgiver en vis mængde sved. Af samme grund bør du vente et par timer med at lægge sengetæppet hen over sengen.

Det er også forholdsvis overskueligt at købe en rullemadras til sengen. Rullemadrassen beskytter mod sved, som nedbryder skum og latex. Du afgiver 2-5 dl sved hver nat, så rullemadrassen er en fornuftig investering. Det er også fornuftigt at vaske rullemadrassen 6 gange om året samt at udskifte den hvert 3. år. En anden beskytter mod sved er topmadrassen, som har rigtig godt af at blive luftet hver 3. måned. Husk dog at undgå direkte sollys og regnvejr.

Luft fra neden, ingen vask – støvsug gerne madrassen

Madrassen må også have tilført luft nedefra for at holde sig godt tør. Et tip til denne slags vedligeholdelse er formspændte lameller i en rammebund. Mange kompakte underlag kan på den anden side føre til fugtskader som for eksempel skimmel på madrassens nederste side.

Og nu kommer vi til, hvad du kan gøre ved selve madrassen for at vedligeholde den. Betrækket på madrassen kan normalt ikke vaskes, men det skal du ikke være ked af, for det er slet ikke nødvendigt. Det kan dog være smart at støvsuge madrassen ofte for at få fjernet husstøvmider og snavs. Du kan fx gøre det, når du skifter sengetøj. Husk at bruge et møbelmundstykke, så du skåner madrassen. Du kan også tage din madras udenfor og give den en omgang med tæppebankeren. Sæt den på højkant, så det uønskede skidt nemmere glider af. Du skal også helst sætte madrassen på højkant efter en evt. rensning af overfladiske pletter, som du kan foretage med rensemiddel. Men husk lige at tjekke, om madrassen overhovedet tåler rensemiddel. Vær desuden opmærksom på, at der ikke trænger vand ind i madrassen, og at den tørrer fuldstændigt, inden den sættes tilbage.

Behold formen på din madras

Det sidste tip til vedligeholdelse af din madras har ikke noget med fugt og rengøring at gøre, men handler om madrassens form. En simpel manøvre er at vende madrassen. Effekten er, at madrassen i højere grad beholder sin oprindelige form. Det er ellers sådan, at madrassen kommer til at bue ned, hvor den bærer den tungeste vægt. Men bytter du om på hovedende og fodende hver 3. måned, kan du modvirke det. Gør det samme med en springmadras og en løs topmadras og byt også om på disse madrassers for- og bagside. Hvis du har en boxmadras eller en lignende madras, skal du bare vende hovedenden og fodenden.

Måske synes du, at det virker uoverskueligt at skulle i gang med at vedligeholde madrassen, men som så meget andet er det et spørgsmål om vane at passe godt på sin madras. Start evt. med de enkle tips og opgrader så i dit eget tempo.

JENSEN Ambassadør Dream elevationsseng