Hvis du lider at støvallergi, har du det ikke særlig sjovt. Du nyser og hoster, dine øjne er irriteret og næsen løber. Det føles lidt som en forkølelse, der bare bliver ved og ved.

Støv og støvmider elsker din seng

Det er egentlig ikke støv, du ikke kan tåle. Det er støvmiderne, der er små mikroskopiske væsner, som vi ikke kan se med det blotte øje. De lever af det hudaffald, vi mennesker efterlader. Derfor lever støvmider også mest i din seng, hvor du opholder dig mange timer i løbet af et døgn, og hvor du efterlader mange hudceller. Din seng er derfor et godt sted at starte med at bekæmpe støvmiderne, hvis du lider af støvallergi. I den forbindelse kan du vælge at investere i en madras, der indeholder polythelen. Det er et termoplastisk kunststof, der skaber dårlige levevilkår for støvmiderne, fordi det skaber et knap så lunt og fugtigt miljø i forhold til madrasser i andre materialer. Støvmiderne elsker nemlig fugtige og lune miljøer, så det gælder om at skabe et miljø i sengen, som er tørt og køligt. Du er altid velkommen til at kontakte Sengeexperten by Bruun, hvis du vil have hjælp til at finde en madras, der indeholder polythelen, som kan hjælpe dig med at minimere støvmiderne i din seng.

Skift og vask sengetøj hver 14. dag

Hvis du alligevel står og skal udskifte din madras, er det en god idé at kigge på en model, hvor du kan tage betrækket af, så du nemt og bekvemt kan vaske det. Når man lider af støvallergi, er det nemlig vigtigt at vaske tingene i sengen ofte. Det anbefales at vaske dit sengetøj hver 14. dag samt puden, dyne og topmadras fire gange om året. På den måde undgår du, at der kommer for mange støvmider i din seng.

Støvmider elsker at bo i fugtige og lune miljøer. Derfor gælder det om at skabe det omvendte for dem, nemlig et tørt og køligt miljø. Det kan du gøre ved at vaske dit sengetøj, puder, dyner og topmadrasser ved mindst 60 grader og derefter tørre det hele i en tørretumbler ved den højeste temperatur. Dermed har du gjort alt hvad du kan for at udrydde støvmiderne i din seng.

Bekæmp støvmiderne med frisk luft

I det daglige skal du sørge for god ventilation i dit soveværelse ved at lufte ud flere gange om dagen. Herved får du en mere kølig temperatur i rummet, som støvmiderne ikke bryder sig om. Alle de formaninger du fik som barn af dine forældre om at redde din seng, kan du godt begynde at slække lidt på. Støvmiderne trives nemlig ekstra godt, når din madras er dækket til med dyner og sengetæppe, fordi det bliver dejligt lunt for dem. Så vent med at redde sengen indtil du har luftet ud i soveværelset, så undgår du for mange støvmider.

Uanset hvor meget du gør for at udrydde støvmiderne i dit hjem, kan du aldrig komme dem helt til livs. De vil altid være der i mindre eller større omfang. Hvis du er så uheldig at lide af støvallergi, er det vigtigt at sørge for et godt køligt og tørt miljø i dit soveværelse. Heldigvis har du også mulighed for at få hjælp hos din læge, hvor du kan få ordineret medicin, immunterapi og næseskylninger mod din allergi. Det er dejligt at have mulighed for at lindre sine symptomer, for støvallergi er meget generede. Problemet er bare, at kilden til din allergi ikke bliver fjernet med medicinen, og symptomerne risikerer at vende tilbage, hvis du stopper med behandlingen. Derfor er det en god idé med en dobbelt indsats ved både at opsøge din læge samt at foretage forskellige ændringer i dit hjem og soveværelse for at minimere støvmiderne i din seng.