Hvordan opnår du en god søvn?

Velkommen til vores guide til god søvn. Vi har gjort vores bedste for at samle alle de gode råd, som vi har lært gennem vores mange år i sengebranchen. Hvis du allerede ved lidt om hvordan man opnår den bedste søvn, kan du nemt hoppe videre, til lige præcis det emne du ønsker at vide mere om.

Men hvad er den gode søvn, og hvordan opnår du den?

Den gode søvn er en uforstyrret, komfortabel og ergonomisk rigtig søvn. Der er en del ting der kan påvirke de 3 punkter, og det er dem vi vil komme ind på i den her guide. Vi har delt guiden op i 4 hovedemner – komfort og ergonomi –  dyb søvn – sov bedre i varmen – soveklima.

Men lad os hoppe direkte ud i det.  

Komfort og ergonomi

Vi nævner det mange steder, men det er så vigtigt at vi bliver nød til at nævne det igen. Hvis du skal sove godt er der 2 ting du ikke kommer uden om. Du skal ligge både godt og rigtigt. Godt i den forstand at følelsen i din seng, skal passe perfekt til lige præcis det du fortrækker. Rigtigt i den forstand at du skal ligge ergonomisk rigtigt, så du undgår gener, skader og ubevidste afbrydelser af din søvn. Ingen af de 2 ting kan stå alene, hvis du vil opnå den perfekte søvn.

Når du skal finde en seng hvor du ligger godt, er det ofte nødvendigt at du prøver forskellige sengemærker. Det skyldes at der kan være stor forskel, på følelsen i sengene. Vi anbefaler at du henvender dig til en fagperson der kan behovsafdække, inden du begynder at prøve de forskellige mærker. Det siger vi fordi vi ved at det at prøve mere end 3 sengemærker, ofte skaber mere forvirring end afklaring. Det er derfor vigtigt at komme så tæt på det rigtige udgangspunkt fra start, så man undgår at skulle ud i og prøve alle sengemærker af, med det resultat at man ofte ikke kan huske forskel på dem til sidst. Der er eksempelvis ingen grund til at du prøver de sengemærker hvor der er lagt vægt på en blød og vægtløs følelse, hvis du fra start er helt sikker på at du fortrækker en mere fast og løftende følelse.

Når du har prøvet lidt forskellige sengemærker af, og fundet en eller flere favoritter, er det tid til at finde den seng i det/de sengemærker, hvor du ligger helt rigtigt.

Det er vigtigt at nævne at du ikke nødvendigvis ligger rigtigt, blot fordi sengen ved første indtryk føles rar. Nogen få mennesker kan i den her fase nøjes med at finde den rigtige fasthed. Vi ser dog mange flere tilfælde hvor det er nødvendigt, at kigge mere ind i materialevalg, og ikke mindst opbygningen af materialerne i sengen, for at opnå en ergonomisk rigtig liggestilling. Det er også derfor at du ofte vil se at de fleste sengemærker af en højere kvalitet, tilbyder eksempelvis kontinentalsenge i flere forskellige højder. Der er simpelthen forskel på hvor mange lag af materialer vores kroppe har brug for, for at give plads til kroppens forskellige trykpunkter. Når du skal finde en seng hvor du ligger rigtigt er målet altid at finde lige præcis den seng, som har den helt rigtige dybde og fasthed til lige præcis dig.

Når du har fundet sengen hvor du ligger både godt og rigtigt, er det vores erfaring at du vil opleve en søvn der gør dig mere udhvilet, giver dig mere overskud og ikke mindst som fjerner alle de gener som en forkert seng kan være skyld i.
Hvis du ønsker at gå mere i dybden med det her emne anbefaler vi at du læser vores ”guide til valg af ny seng”.

Men er det så det eneste der har indflydelse på den gode søvn? Svaret er ikke helt nej:     

Dyb Søvn

Den dybe søvn også kaldt non-REM søvn, er den absolut vigtigste del af din søvn. Det er blandt andet i den fase at din krops celler gendannes, og at du får ”ladet batterierne op igen”. Det er derfor i høj grad den del af din søvn, der har en indvirkning på hvor meget overskud du har i hverdagen.

Vi ser desværre at mange får sværere og sværere ved, at opnå en uforstyrret dyb søvn. Med det mener vi ikke nødvendigvis at man fysisk vågner op af den dybe søvn, men i højere grad at den afbrydes uden at man nødvendigvis er bevidst om det. Vi vil derfor i det her afsnit komme ind på nogen af de punkter, som vi ved kan have en indvirkning på lige præcis det.

Det første punkt vi ved der kan have en indvirkning på den dybe søvn, handler om din seng. Det er et punkt som vi ved rigtigt mange danskere er påvirket af, da vi i mange år er blevet fortalt, at en seng bare skal være så fast som muligt, hvis den skal være god. Det er som udgangspunkt ikke en påstand vi er enige i. Grunden til det er ikke blot at det kan have indvirkning på om du ligger ergonomisk rigtig, men samtidigt at det kan afbryde din dybe søvn, uden at du nødvendigvis er bevidst om det. Det skyldes at kroppen har en indbygget mekanisme, der gør at vi vender os hvis der er for stort et tryk, på en bestemt del af kroppen. Ofte vil det være et tryk på din skulder, der får kroppen vil at vende sig, for at undgå at blodtilførslen til din arm stopper. Det er selvfølgelig en smart mekanisme, der redder os fra mange gener, problemet er bare at det også afbryder den dybe søvn. Alt efter hvor stort et tryk din krop oplever, kan det resultere i at du vender og drejer dig utallige gange i løbet af en nat, og aldrig rigtigt kommer helt ned i den dybe søvn. Den eneste måde at undgå problemet på, vil oftest være at finde en ny seng, der har nok dybde til din krops trykpunkter.

Det næste punkt vi ved kan påvirke din dybe søvn, handler om elektronik. Du har sikkert hørt mange gange, at det ikke er godt at have telefonen liggende ved siden af dig når du sover. Det skyldes at selv den mindste lyd eller vibration, og ikke mindst et pludseligt oplyst rum fra din skærm, kan afbryde din dybe søvn, uden at du nødvendigvis ligger mærke til det. Det skyldes kroppens ”alarmberedskab” der automatisk kan tage dig ud af den dybe søvn, så du er mere klar til at vågne, hvis forstyrrelsen skulle vise sig at være noget farligt. Vi ved godt at der kan være udfordringer ved at slukke telefonen helt, så vi har prøvet at tilpasse vores råd, så de tilgode ser de udfordringer. Den første udfordring som vi tit hører, er at mange bruger deres telefon som et vækkeur. Den del er naturligvis nemt løst ved at gå lidt tilbage i tiden, og købe et vækkeur. Den næste udfordring er at mange ønsker at folk skal kunne få kontakt til dem, i tilfælde af eksempelvis et nødstilfælde. Udfordringen kan løses ved, at slukke for alle andre lyde og vibrationer end ringetonen, og ligge din telefon i en form for holder, så lyset ikke kan slippe ud.
Den næste udfordring vi kender til med elektronik, er især til dem der har en partner, der af den ene eller anden grund står ud af sengen, imens du befinder dig i den dybe søvn. Her vil det ofte være nødvendigt at tænde lyset, hvilket næsten uden tvivl vil afbryde dig i din dybe søvn. Løsningen er dog ret simpel. De fleste sengemærker laver i dag en eller anden form for lys under sengen, der automatisk oplyser gulvet svagt, når man stiger ud af sengen, hvis der er for mørkt. Lyset er oftest designet til kun at oplyse gulvet så det ikke forstyrre andre i rummet.

Dit sidste punkt henvender sig alene til dem der har en partner. Vi hører ofte at der kan være udfordringer i forbindelse med bevægelser, som både kan forstyrre din dybe søvn, uden at du nødvendigvis ligger mærke til det, men samtidigt kan vække dig helt. Vi bliver her nødt til at dele udfordringen lidt op, for at kunne give de mest præcise råd. Skyldes udfordringen eksempelvis at din partner ”fægter” med arme og ben, kan det ofte skyldes at han/hun befinder sig i en anden søvnfase end dig, der i højere grad er præget af drømme. Det kan især være svært helt at undgå, hvis I har forskellige tidspunkter hvor I går i seng og står op. Noget vi ved har hjulpet mange i den situation er at købe en bredere seng. Hvis sengen kommer op og er 210cm bred, er det væsentligt sværere at ramme den anden person i søvne. Skyldes udfordringen derimod at din partner vender sig meget, og at den bevægelse det giver i sengen vækker dig, er der lidt flere råd. En bredere seng vil også kunne have en positiv virkning på den udfordring, men det kan ligeledes være nødvendigt at kigge på nogen lidt mindre bevægelige/fjedrende sengematerialer. Det sidste råd handler om at finde grunden til at din partner vender sig. Hvis det er meget ofte, kan det have noget at gøre med at han/hun ubevidst oplever for stort et tryk på dele af kroppen fra sengen, som vi kom ind på i det første afsnit af punktet ”dyb søvn”.

Nu ved du lidt om hvilke forstyrrelser der kan påvirke din dybe søvn, men hvad så hvis problemet er at du har svært ved at falde i søvn?

Sov bedre i varmen

Der kan naturligvis være mange grunde til at du har svært ved at falde i søvn, men en af de grunde vi oftest hører, er at mange får det for varmt. Det kan både skyldes materialerne i din seng og dit sengetilbehør, bestemte tidpunkter i dit liv og sidst men ikke mindst årstiden.

Afsnittet handler derfor om at holde en konstant temperatur i dit soveværelse året rundt, så du har nemmere ved at falde i søvn.

De gode råd:

Hold solen ude – forsøg at holde varmen ude i løbet af dagen, ved at rulle gardinerne for. Det hjælper samtidigt at have et par vinduer let åbent så varmen kan slippe ud.

Undgå bedrollers – Hvis du har bedrollers under din seng, blokerer du alt form for luftcirkulation i sengen.

Undgå kunstfibre – Det absolut bedste er helt at undgå kunstfibre i din seng. Det er dog meget få sengemærker der kan prale med det. Her kan det godt betale sig at kigge efter et sengemærke der har taget højde for problemet, ved direkte er tilføjet temperaturregulerende egenskaber til deres produkter.

Køligt sengetilbehør – Benyt sengetilbehør der er beregnet til de varme sommernætter. Det gælder alt fra din dyne og hovedpude til din rullemadras og dit sengetøj.

Varmt bad – Tag et varmt bad ca. 45min før du går i seng. Det vil hjælpe med at klargøre kroppens naturlige nedkøling.

Ekstra stor seng – Hvis i er 2 kan det godt betale sig at have en ekstra stor seng, så der kan skabes en smule afstand. På den måde undgår man nemmere at komme til at forøge hinandens kropstemperatur.

Undgå skyllemiddel – Skyllemiddel mindsker de absorberende evner i dit sengetilbehør, og du vil derfor opleve varmen mere ubehagelig.

Drik vand – Sørg for at din krop ikke er dehydreret når du går i seng. Det vil give dig en mere rolig søvn i varmen.

Hvis alt det fejler og det alligevel er blevet for varmt en aften, er der kun få muligheder tilbage. Nulstil ved at forlade soveværelset, få luftet ud og ryst evt. din dyne udenfor. Gå en lille tur, og vend derefter tilbage til dit soveværelse, som forhåbentligt er lidt køligere.

Husk at der også er ting der kan have en negativ effekt, som eksempelvis alkohol, nedkøling af dit sengetilbehør i fryseren samt et koldt bad.

Nu ved du lidt mere om hvordan du sover bedre i varmen, så lad os hoppe videre til det næste punkt:

Soveklima

Soveklima er måske ikke lige det første, som du tænker at der kan forbedre din søvn. Den her del af guiden kan nok heller ikke dokumenteres på samme måde som de andre, men bygger i højere grad på vores erfaringer gennem årene.

Når vi siger at soveklima kan have en indvirkning på din søvn, handler det i første omgang om, at du skal glæde dig til at komme i seng hver aften. Det opnår du efter vores vurdering bedst ved blandt andet at have et hyggeligt og indbydende soveværelse, hvor du ved at der er brugt kvalitetsmaterialer, med dig og miljøet i fokus.
Vi anbefaler at du indretter dit soveværelse let, så luften nemt kan cirkulere i rummet, og at du holder rummet rengjort og fri for støv. Ligeledes anbefaler vi at du lufter ud dagligt, så der altid er en frisk og behagelig følelse i rummet.
Det at rede din seng om morgenen (efter den er afkølet), anbefaler vi ikke kun for udseendets skyld, men samtidigt for at du giver din seng, dyne og pude mulighed for at ånde i løbet af dagen, så dit soveklima holdes tørt.
Der er lavet en del undersøgelser der viser at bestemte planter som eksempelvis aloe vera, kan være med til at rense luften i dit soveværelse. Du vil opleve en mere frisk følelse i rummet og mange oplever samtidigt at være mere udhvilet om morgenen. Hvis du har haft gode erfaringer med lige præcis det, kan du ligeledes afprøve en luftrenser, så længe den er lydløs og ikke lyser op.
Sidst men bestemt ikke mindst anbefaler vi naturligvis, at du ikke går på kompromis med kvalitetsmaterialer i din seng og dit sengetilbehør. Dels for at du sover bedre, og glæder dig mest muligt til at komme i seng, men ligeledes fordi de fleste kvalitetsprodukter i dag sikre dig, at der ikke kan leve husstøvmider i dit sovemiljø.  

Din Mening Er Vigtig For Os

Vi håber meget at du kunne bruge vores guide til god søvn, og at du fik svar på de spørgsmål du havde. Vi arbejder løbende på at forbedre vores guides, så hvis du sidder med spørgsmål du ikke fik besvaret, eller har ideer til hvordan vi kan gøre vores søvnguide bedre, vil vi meget gerne høre fra dig. Vi kan altid kontaktes på tlf: 75 83 32 77 eller [email protected].

De bedste hilsner Team Sengeexperten By Bruun