Hos Sengeexperten by Bruun får vi ofte spørgsmål omkring klimaet i vore soveværelser. Derfor får du vores gode råd her.
Skimmelsvamp er en grim gæst og kan endda være sundhedsskadelig for nogle af os. Har du mistanke om, at svampen lurer lige om hjørnet i soveværelset, eller kan du bare godt lide at forebygge fremfor at bruge penge og tid på at rette op på skader? Så læs med her.

Bekæmp skimmelsvamp med en optimal rumtemperatur

Når skimmelsvampen skal holdes ude, handler det i høj grad om at opnå den rette temperatur i soveværelset. Du har sikkert hørt, at det er bedst med et køligt soveværelse. Det er til en vis grad sandt. Om dagen skal soveværelsets temperatur helst være på 20-22 grader ligesom husets andre rum. Dog kan soveværelset godt have en temperatur helt ned på 18 grader både om natten og om dagen, hvis du tager dine forholdsregler.

Det er vigtigt, at soveværelset er max 5 grader lavere end de andre rum. Hvis det ikke er tilfældet, opstår der en grobund for skimmelsvamp – uanset om døren ind til soveværelset er lukket eller ej. Når varmen fra de andre rum søger ind i det kolde soveværelse, kan det skabe kondensdannelse på soveværelsets flader. Og når fugt og organisk materiale som fx tapet og støv mødes, bliver det muligt for skimmelsvampen at vokse. Vi kan ikke undgå de organiske materialer, men vi kan ganske enkelt gøre som beskrevet ovenover. Det er da til at overkomme. Et andet overkommeligt tip er at tørre evt. kondensvand af vinduerne om morgenen.

TEMPUR® Stay Supreme Cooltouch

Vinduet åbent eller lukket om natten?

Og nu vi er ved det med vinduer: Diskussioner om hvorvidt vinduet skal være åbent om natten eller ej kan ofte blive soveværelsets udgave af køkkenets ”hvem tager opvasken i dag”? Svaret er desværre ikke sort-hvidt, men til gengæld er der god mulighed for, at I begge kan få ret. Som regel sker der ikke noget ved at have vinduet åbent – du skal blot huske at varme rummet godt op igen, for ellers opstår der risiko for kondensdannelse og dermed skimmelsvamp. Hvis det er så koldt, at temperaturen i soveværelset kommer ned på 5-10 grader, når vinduet er åbent, bør du droppe det. Med så lav en temperatur kan du nemlig forvente en ordentlig varmeregning, da rummet helst skal varmes op til de 20 grader igen.

Når det kommer til den daglige udluftning, er svaret mere klart. Udluftning er et effektivt og nemt våben mod skimmelsvampen. Du lufter sikkert allerede ud, men hvor ofte og hvor længe? Det er en god idé at lufte ud med gennemtræk 2-3 gange om dagen, fx om morgenen, eftermiddagen og om aftenen, inden du skal sove. Udluftningen skal vare 5-10 minutter, og hvis du synes, det er lang tid i vinterkulden, kan du jo børste tænder og tage tøj/nattøj på ude på badeværelset imens. Bagefter er den fugtige luft lukket ud, og den friske luft lukket ind. Du kan evt. skrue ned for varmen under udluftningen.

Der er forskel fra hus til hus og rum til rum

Det bør nævnes, at der selvfølgelig er forskel på huse og på enkelte rum. Hvis der fx er en ringe isoleret ydervæg i dit soveværelse, kan du være særligt eksponeret for skimmelsvamp. Et våben i denne sammenhæng er at rykke møblerne 10 cm væk fra væggen. På den måde får væggen mere frisk luft.

Ligesom der er forskel på huse og rum, er rammerne for den gode søvn forskellig fra person til person. Et godt soveværelsesklima handler ikke kun om at holde rummet skimmelfrit, men også om kvaliteten af din søvn. Der er meget, der tyder på, at den rette sovetemperatur er 16-17 grader. Men der er samtidig meget, der tyder på, at den rette temperatur er individuel. Desuden lader det til, at faktorer som køn har en del at sige – kvinder hælder til den lune side, mænd til den kølige. Du kan eksperimentere dig frem, hvis du ikke har fundet det rette klima endnu – eller hvis du er i tvivl, om klimaet passer til dine behov.

Søvnbesvær